Strony

sobota, 5 marca 2022

Chleb codzienny z ziarnami (na zakwasie)

Dziś zapraszam na pajdę mojego klasycznego chleba na zakwasie 😀😋😋 Taki chleb piekę najczęściej na tygodniu, gdy brak mi czasu na wyrabianie i wielokrotne składanie ciasta. Duża hydracja ciasta pozwala na jego równe wyrastanie i uzyskanie średniej wielkości dziur w upieczonym chlebie. Ciasto wyrabiam najczęściej rano przed wyjściem do pracy i po 10-12 godzinach, gdy wracam do domu, wkładam do piekarnika. Zwracam uwagę, że nie wymaga zbyt wiele pracy, wysiłku ani czasu, więc zapracowani i - tak jak ja - cierpiący na chroniczny brak czasu, mogą z powodzeniem upiec własne, domowe pieczywo. Tym samym obalam wciąż funkcjonujący wśród Polaków mit, że pieczenie własnego chleba jest czaso i pracochłonne. Nie jest! A najlepszym dowodem na to jest fakt, że nie kupuję chleba, a piekę go od kilkunastu lat, mimo nienormowanego (czytaj: długiego) czasu pracy zawodowej.




Składniki (na klasyczną keksówkę):

120 g aktywnego zakwasu
120 g mąki pszennej typ 2000 (może być też orkiszowa)
380 g mąki pszennej typ 550 (może być też orkiszowa)
8 g soli
2 czubate łyżki płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
370 ml wody

  1. W misce wymieszać mąkę, zakwas i sól. Dolać wodę i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odłożyć 120 g masy (to będzie zaczyn do następnego wypieku) do zamykanego pojemnika.
  2. Do masy dodać słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane. Wymieszać łyżką.
  3. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami dyni, które zabezpieczą masę przed jej przyklejeniem się do ściereczki podczas wyrastania, a jednocześnie dodadzą smaku wypiekowi.
  4. Przykryć trzykrotnie złożoną, gęsto tkaną ściereczką kuchenną i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin. Zamknięty pojemnik z ciastem też zostawić na blacie kuchennym. I schować do lodówki po powrocie do domu.
  5. Formę z ciastem włożyć do piekarnika. Włączyć go na 230 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut.
  6. Po upieczeniu usunąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce, by ostygł.


-----
Podobne:


Domowa Piekarnia

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.