Strony

niedziela, 16 października 2022

Deruny

Co kraj, to obyczaj. Co dom, to inne smaki. Co gospodyni, to inny sposób na deruny, czyli ukraińskie smażone placki ziemniaczane. Od polskich różni je grubość i sposób podania. U nas serwuje się je zazwyczaj na obiad na wytrawnie i na słodko. W Ukrainie na śniadanie, na obiad, a nawet na kolację, ale zawsze na wytrawnie, np. ze śmietaną i łososiem.




Składniki:

1,5 kg mączystych ziemniaków
cebula
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale nie tej z zadziorami, typowej dla polskich placków ziemniaczanych.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków dodać jeszcze mąkę i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na rumiano małe placki o grubości do 1,5 cm.
  4. Podawać na wytrawnie, u mnie z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

-----
Podobne:

placki z ziemniaków i cukinii


4 komentarze:

  1. Nigdy nie dodaję jakiejkolwiek mąki do robienia placków ziemniaczanych, bo-jak mówiła moja mama- to są wtedy placki cyganione. Mają być ziemniaczane. jajo oczywiscie dodaję. No bo jak inaczej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.