Bogactwo jesiennych kolorów sprawia, że chcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku.
2 średnie cukinie
4 papryki czerwone
150 g sera mimolette
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sól
natka pietruszki
olej do smażenia
- Cukinie pokroić wzdłużna plastry.
- Plastry cukinii posolić, posypać obficie czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym. Polać łyżką oliwy. Odstawić na kwadrans.
- Papryki pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
- Ser pokroić wzdłuż na połówki.
- W naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry cukinii, ćwiartki papryki i plasterki sera, układając je w koncentryczne pierścienie.
- Całość polać łyżką oliwy.
- Piec 35 minut w temperaturze 220℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem jeszcze 5 minut z opcją grill.
- Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki i z ugotowaną kaszą gryczaną.
-----
Podobne:
Potrawa wygląda niezwykle pysznie! Będę musiała ją niedługo przyrządzić, choć dodałabym jeszcze jakiegoś mięska, bo jednak dla mężczyzn (moich głodomorów) może to być zbyt łagodny smak ;) W czasie jesieni gdy cukinie oraz papryki będą ładnie wyrośnięte, to pewnie często będę przyrządzała tę potrawę. Swoją drogą, gdzie kupiłaś ten ser? Przyznam, że w markecie do którego chodzę nie widziałam go, także widocznie jest w innym sklepie. Dzięki za ten przepis i mam nadzieję, że będziesz wstawiała też kolejne ciekawe dania!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 U mnie od lat panuje kuchnia wegetariańska, więc mięska nie ma 😉 Dla nas nie jest ono w tej zapiekance potrzebne. Łagodny smak warzyw podkręcam przyprawami. I ważne jest to, by macerować w nich cukinię.
UsuńSer mimolette kupuję w przeróżnych sklepach. Nawet w dyskontach w małych miejscowościach go spotykam.