Strony

poniedziałek, 10 października 2022

Zapiekanka z cukinii i papryki

Bogactwo jesiennych kolorów sprawia, że chcę je mieć również na talerzu. A że mamy akurat sezon na papryki i w ogrodzie zawiązują się jeszcze cukinie, postanowiłam wykorzystać właśnie ich kolory w łatwej i efektownej zapiekance o łagodnym smaku.




Składniki:
2 średnie cukinie
4 papryki czerwone
150 g sera mimolette
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sól
natka pietruszki
olej do smażenia

  1. Cukinie pokroić wzdłużna plastry.
  2. Plastry cukinii posolić, posypać obficie czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym. Polać łyżką oliwy. Odstawić na kwadrans.
  3. Papryki pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
  4. Ser pokroić wzdłuż na połówki.
  5. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry cukinii, ćwiartki papryki i plasterki sera, układając je w koncentryczne pierścienie.
  6. Całość polać łyżką oliwy.
  7. Piec 35 minut w temperaturze 220℃ z opcją pieczenia góra/dół, a potem jeszcze 5 minut z opcją grill.
  8. Zapiekankę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki i z ugotowaną kaszą gryczaną.




-----
Podobne:


2 komentarze:

  1. Potrawa wygląda niezwykle pysznie! Będę musiała ją niedługo przyrządzić, choć dodałabym jeszcze jakiegoś mięska, bo jednak dla mężczyzn (moich głodomorów) może to być zbyt łagodny smak ;) W czasie jesieni gdy cukinie oraz papryki będą ładnie wyrośnięte, to pewnie często będę przyrządzała tę potrawę. Swoją drogą, gdzie kupiłaś ten ser? Przyznam, że w markecie do którego chodzę nie widziałam go, także widocznie jest w innym sklepie. Dzięki za ten przepis i mam nadzieję, że będziesz wstawiała też kolejne ciekawe dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 U mnie od lat panuje kuchnia wegetariańska, więc mięska nie ma 😉 Dla nas nie jest ono w tej zapiekance potrzebne. Łagodny smak warzyw podkręcam przyprawami. I ważne jest to, by macerować w nich cukinię.
      Ser mimolette kupuję w przeróżnych sklepach. Nawet w dyskontach w małych miejscowościach go spotykam.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.