W tym roku w warzywniku wyrosło mi 5 krzaków cukinii. Nie nadążamy z ich bieżącym wykorzystaniem, bo nie samą cukinią człowiek żyje 😉 Gdy cukinia wyrasta mi do sporych rozmiarów, nazywanych domowo cukinią pasztetową, przygotowuję z nich różne pieczenie zwane inaczej pasztetami, których na blogu jest już dużo (przepisy w zakładce na kanapki). Dziś kolej na połączenie cukinii z soczewicą i pieczarkami. Można ją wykorzystać jako danie główne, do kanapek, ale też odgrzać następnego dnia na śniadanie.
200 ml pomarańczowej soczewicy
2 kg cukinii bez nasion i waty
300 ml pieczarek
2 marchewki (w sumie ok. 120 g)
cebula (ok. 130 g)
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek oleju
3 jajka
3 liście natki pietruszki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pieprz
sól
- Soczewicę bardzo dobrze wypłukać, przecierając ziarna między palcami. Potem zalać 300 ml zimnej wody i gotować do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i umieścić na dużym durszlaku do odcieknięcia. Pozostawić na przynajmniej kwadrans.
- Pieczarki pokroić drobno.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Pieczarki z cebulą poddusić na 5 łyżkach oleju.
- W dużej misce wymieszać soczewicę, wybite jajka, pieczarki z cebulą (i olejem), mąkę, kozieradkę i paprykę.
- Do masy dodać bardzo dobrze wyciśniętą cukinię.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Masę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć go na 220℃ i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 190℃ i piec jeszcze 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć naczynie z pieczenią.
- Kroić na "trójkątne" kawałki, układając na talerzu do góry nogami.
- Podawać z np. z mizerią lub sosem tzatziki.
Tak jak pisałam na początku, pieczeń można podawać następnego dnia na śniadanie. Wystarczy jej kawałek obsmażyć na patelni.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.