sobota, 13 sierpnia 2022

Dietetyczny sos z pomidorów i cukinii

Dieta wykluczająca jest dietą dość restrykcyjną, w której łatwo popaść w rutynę i przez to tęskni się do smaków, na które pozwolić sobie nie wolno. Latem ratunkiem są m.in. pomidory zawierające smak umami. Przyjemność ich jedzenia można sobie wydłużyć, przygotowując pasteryzowany w słoikach sos na zimę. Jest na tyle smaczny, że zużyłam nań już 10 kg pomidorów, a myślę, że to jeszcze nie koniec 😊 




Składniki (na 12 słoików o objętości 370 ml):
5 kg pomidorów
2 kg cukinii (bez waty i nasion)
2 duże cebule
1,5 łyżki soli

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  3. Pomidory obrać ze skórek. Usunąć z nich piętki i pokroić na byle jakie kawałki.
  4. Warzywa umieścić w garnku o grubym dnie. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zestawić z palnika.
  5. Ostudzoną masę zmiksować ręcznym blenderem na pulpę.
  6. Sos przelać do słoików. Zakręcić i pasteryzować, czyli:
  7. Słoiki włożyć do garnka wyłożonego złożoną ściereczką kuchenną. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 10 minut.
  8. Słoiki wyjąć i pozostawić do powolnego studzenia. 
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.





-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.