Dieta wykluczająca jest dietą dość restrykcyjną, w której łatwo popaść w rutynę i przez to tęskni się do smaków, na które pozwolić sobie nie wolno. Latem ratunkiem są m.in. pomidory zawierające smak umami. Przyjemność ich jedzenia można sobie wydłużyć, przygotowując pasteryzowany w słoikach sos na zimę. Jest na tyle smaczny, że zużyłam nań już 10 kg pomidorów, a myślę, że to jeszcze nie koniec 😊
5 kg pomidorów
2 kg cukinii (bez waty i nasion)
2 duże cebule
1,5 łyżki soli
- Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory obrać ze skórek. Usunąć z nich piętki i pokroić na byle jakie kawałki.
- Warzywa umieścić w garnku o grubym dnie. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zestawić z palnika.
- Ostudzoną masę zmiksować ręcznym blenderem na pulpę.
- Sos przelać do słoików. Zakręcić i pasteryzować, czyli:
- Słoiki włożyć do garnka wyłożonego złożoną ściereczką kuchenną. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Słoiki wyjąć i pozostawić do powolnego studzenia.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.