Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, które się kocha lub nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i śmiało mogę napisać, że fenkuł jest jednym z moich ulubionych warzyw. W warzywniku wysiewam go co roku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem.
Składniki:
okrągła bulwa fenkułu lub 3 płaskie
gruszka
kilka liści rukoli
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka octu jabłkowego (może być ocet własnej roboty)
2 łyżeczki musztardy z ziarnami (użyłam musztardy z własnego przepisu)
3 łyżeczki dobrego oleju (u mnie rydzowy)
świeżo mielony pieprz
- Fenkuł (koper włoski) dobrze wypłukać. Pokroić na cienkie plastry.
- Gruszkę podzielić wzdłuż na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plastry nieco grubsze od fenkułu.
- W słoiczku umieścić miód, ocet jabłkowy, olej i musztardę. Słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć.
- Tuż przed podaniem do fenkułu i gruszki dodać kilka liści rukoli. Całość polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.