Nadchodzi sezon na śliwki, więc szukam ciekawych przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć temperatury nie sprzyjają włączaniu piekarnika, podniebienie i żołądek domagają się jakiejś słodkości na weekend. Ze względu na swoją prostotę zainspirował mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami ze strony https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła 😉😀 I zmniejszyłam ilość cukru. Ci, którym będzie za mało słodkie, mogą posypać je cukrem pudrem. A do śliwek użyłam magicznego składnika, który nie dość, że do tych owoców świetnie pasuje, to jeszcze obniża poziom glukozy w krwi.
0,5 kg śliwek
100 g masła
500 ml mąki pszennej
200 ml cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
- Wypłukać i pokroić śliwki na połówki. Wypestkować.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nastawić piekarnik na 180 stopni C. z termoobiegiem.
- Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Wsypać cukier, wybić jajka i wlać przestudzone masło.
- Całość zmiksować na małych obrotach lub wymieszać za pomocą łyżki do czasu, gdy powstanie jednolita masa.
- Przelać masę do formy.
- Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Posypać cynamonem.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z formy. Odstawić na ok. 10 minut i usunąć papier do pieczenia.
- Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
-----
Podobne:
śląskie ciasto ziemniaczane ze śliwkami |
odwrócone ciasto ze śliwkami |
conchiglioni ze śliwkami i mozzarellą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.