poniedziałek, 22 sierpnia 2022

Szybkie ciasto maślane ze śliwkami

Nadchodzi sezon na śliwki, więc szukam ciekawych przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć temperatury nie sprzyjają włączaniu piekarnika, podniebienie i żołądek domagają się jakiejś słodkości na weekend. Ze względu na swoją prostotę zainspirował mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami ze strony https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła 😉😀 I zmniejszyłam ilość cukru. Ci, którym będzie za mało słodkie, mogą posypać je cukrem pudrem. A do śliwek użyłam magicznego składnika, który nie dość, że do tych owoców świetnie pasuje, to jeszcze obniża poziom glukozy w krwi.




Składniki (na formę (21 x 26) cm): 

0,5 kg śliwek 
100 g masła
500 ml mąki pszennej 
200 ml cukru 
4 jajka 
łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
pół łyżeczki cynamonu 

  1. Wypłukać i pokroić śliwki na połówki. Wypestkować.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Nastawić piekarnik na 180 stopni C. z termoobiegiem.
  4. Do miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. 
  5. Wsypać cukier, wybić jajka i wlać przestudzone masło. 
  6. Całość zmiksować na małych obrotach lub wymieszać za pomocą łyżki do czasu, gdy powstanie jednolita masa. 
  7. Przelać masę do formy.
  8. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Posypać cynamonem.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut lub do suchego patyczka. 
  10. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z formy. Odstawić na ok. 10 minut i usunąć papier do pieczenia.
  11. Odstawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.




-----
Podobne:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.