czwartek, 1 września 2022

Nerkownik z wegańską galaretką kawową

Nerkownik to zdrowa wersja deseru, dzięki któremu dostarczamy do organizmu błonnik, cenne białko i kwasy tłuszczowe, witaminy A, B6, D, E, K oraz minerały takie jak: cynk, potas, magnez i fosfor. Jeśli lubicie desery o smaku kawowym, moja wersja nerkownika Wam posmakuje 😋😊 Do przygotowania wegańskiej galaretki na wierzch deseru użyłam napoju kawowego firmy COCONAUT®. Za możliwość wypróbowania wszystkich trzech smaków (espresso, mocha, cappuccino) bardzo dziękuję 😊😊😊 Zastosowanie agaru sprawiło, że mogłam użyć dowolnych owoców (u mnie kiwi) bez obawy, że galaretka się nie zetnie. Owoce są tu dobrym kontrapunktem dla smaku kawy i orzechów nerkowca.




Składniki
(na tortownicę o średnicy 18 cm):

100 g gorzkiej czekolady 
400 g nerkowców
łyżka skrystalizowanego miodu (w wersji wegańskiej mogą być 2 łyżki erytrolu, ksylitolu, cukru kokosowego itp)
2 łyżki soku z limonki
łyżka masła (w wersji wegańskiej 2 łyżki zestalonego oleju kokosowego)
łyżeczka agaru
100 ml wody
owoce na wierzch

  1. Nerkowce zalać zimną, przegotowaną wodą. Odstawić na przynajmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż 6.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
  4. Przelać czekoladę na dno tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostudzenia. Potem włożyć do lodówki.
  5. Nerkowce odcedzić. Zmiksować na drobno razem z sokiem z limonki, masłem/olejem i słodziwem.
  6. Blat z czekolady odczepić od papieru do pieczenia, ale cały czas mieć go na spodzie.
  7. Masę orzechową przełożyć na zastygłą czekoladę. Równo rozłożyć, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
  8. Zagotować 100 ml wody. Dodać agar i gotować do dwóch minut, mieszając trzepaczką rózgową.
  9. Napój kawowy wlać do wody z agarem. Dokładnie wymieszać.
  10. Gdy masa kawowa zacznie tężeć, przełożyć ją na nerkownik.
  11. Na wierzchu ułożyć różne owoce.
  12. Wstawić do lodówki.

Coconaut® ma w ofercie 3 wegańskie napoje kawowe cocoffee:
  • espresso - o intensywnym zapachu (6% ekstrakt kawy),
  • mocha - również intensywny smak i zapach kawy (5% ekstrakt kawy),
  • cappuccino - delikatny (4% ekstrakt kawy) i aksamitny.
Jak sama nazwa wskazuje, napoje łączą smak kawy i kokosa, czym idealnie wpasowują się w mój gust smakowy 😋😋😊Różni je zawartość wody kokosowej (ok. 50%) i zastosowany ekstrakt kawy. Napoje są słodzone cukrem kokosowym. Nieco aksamitną konsystencję zawdzięczają zastosowaniu m.in. gumy guar, której możliwości miałam przyjemność niedawno badać i stosować. Przepisy z jej użyciem wkrótce pojawią się na blogu.
Napoje można kupić w wygodnych butelkach o pojemności 280 ml. Butelki są szklane z metalową nakrętką, więc można ich używać wielokrotnie lub przeznaczyć do przechowywania w nich domowych soków lub przecierów.
Jeszcze raz dziękuję za możliwość wypróbowania napojów 😊😊😊. Z pewnością to nie był mój pierwszy i ostatni raz ich smakowania 😋😋😀








-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Idealny przepis dla fanów kokosowych deserów! Również się do nich zaliczam, więc z chęcią przygotuję taki deser dla moich gości ;) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Deser z serca polecam.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.