Nerkownik to zdrowa wersja deseru, dzięki któremu dostarczamy do organizmu błonnik, cenne białko i kwasy tłuszczowe, witaminy A, B6, D, E, K oraz minerały takie jak: cynk, potas, magnez i fosfor. Jeśli lubicie desery o smaku kawowym, moja wersja nerkownika Wam posmakuje 😋😊 Do przygotowania wegańskiej galaretki na wierzch deseru użyłam napoju kawowego firmy COCONAUT®. Za możliwość wypróbowania wszystkich trzech smaków (espresso, mocha, cappuccino) bardzo dziękuję 😊😊😊 Zastosowanie agaru sprawiło, że mogłam użyć dowolnych owoców (u mnie kiwi) bez obawy, że galaretka się nie zetnie. Owoce są tu dobrym kontrapunktem dla smaku kawy i orzechów nerkowca.
100 g gorzkiej czekolady
400 g nerkowców
łyżka skrystalizowanego miodu (w wersji wegańskiej mogą być 2 łyżki erytrolu, ksylitolu, cukru kokosowego itp)
2 łyżki soku z limonki
łyżka masła (w wersji wegańskiej 2 łyżki zestalonego oleju kokosowego)
COCONAUT® napój kawowy espresso cocoffee
łyżeczka agaru
100 ml wody
owoce na wierzch
- Nerkowce zalać zimną, przegotowaną wodą. Odstawić na przynajmniej 2 godziny, ale nie dłużej niż 6.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
- Przelać czekoladę na dno tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostudzenia. Potem włożyć do lodówki.
- Nerkowce odcedzić. Zmiksować na drobno razem z sokiem z limonki, masłem/olejem i słodziwem.
- Blat z czekolady odczepić od papieru do pieczenia, ale cały czas mieć go na spodzie.
- Masę orzechową przełożyć na zastygłą czekoladę. Równo rozłożyć, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
- Zagotować 100 ml wody. Dodać agar i gotować do dwóch minut, mieszając trzepaczką rózgową.
- Napój kawowy wlać do wody z agarem. Dokładnie wymieszać.
- Gdy masa kawowa zacznie tężeć, przełożyć ją na nerkownik.
- Na wierzchu ułożyć różne owoce.
- Wstawić do lodówki.
Coconaut® ma w ofercie 3 wegańskie napoje kawowe cocoffee:
- espresso - o intensywnym zapachu (6% ekstrakt kawy),
- mocha - również intensywny smak i zapach kawy (5% ekstrakt kawy),
- cappuccino - delikatny (4% ekstrakt kawy) i aksamitny.
Jak sama nazwa wskazuje, napoje łączą smak kawy i kokosa, czym idealnie wpasowują się w mój gust smakowy 😋😋😊Różni je zawartość wody kokosowej (ok. 50%) i zastosowany ekstrakt kawy. Napoje są słodzone cukrem kokosowym. Nieco aksamitną konsystencję zawdzięczają zastosowaniu m.in. gumy guar, której możliwości miałam przyjemność niedawno badać i stosować. Przepisy z jej użyciem wkrótce pojawią się na blogu.
Napoje można kupić w wygodnych butelkach o pojemności 280 ml. Butelki są szklane z metalową nakrętką, więc można ich używać wielokrotnie lub przeznaczyć do przechowywania w nich domowych soków lub przecierów.
Jeszcze raz dziękuję za możliwość wypróbowania napojów 😊😊😊. Z pewnością to nie był mój pierwszy i ostatni raz ich smakowania 😋😋😀
-----
Podobne:
Idealny przepis dla fanów kokosowych deserów! Również się do nich zaliczam, więc z chęcią przygotuję taki deser dla moich gości ;) Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Deser z serca polecam.
Usuń