wtorek, 27 września 2022

Pierogi z bundzem i kaszą gryczaną z komuny

Dziś kolejny przepis na pierogi robione w komunie, czyli zespołowo. W 3 osoby i z pomocą dobrego robota kuchennego ich przygotowanie zajęło ok. 1,5 godziny. Podstawą farszu jest prażona kasza gryczana połączona z bundzem, który daje ciągutkowy efekt podczas jedzenia. Pierogi są dość sycące, więc szybko zaspokajają głód.




Składniki (na ok. 100 pierogów):
Ciasto
1120 g mąki
0,5 l wody
2 jajka
40 g oliwy

Farsz
500 g kaszy gryczanej prażonej
170 g masła
2,5 dużej cebuli (ok. 330 g)
670 g wody
350 g bundzu
łyżka suszonego majeranku
sól 
pieprz


  1. Kaszę z masłem i cebulą pokrojoną w kostkę gotować w wodzie do zniknięcia płynu.
  2. Do gorącej kaszy dodać bundz pokrojony w kostkę. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Farsz doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na części i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
  5. Z ciasta wykrawać kubkiem lub filiżanką płatki ciasta.
  6. Na środek nakładać farsz, a następnie zlepiać krawędzie.
  7. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia pierogów.
  8. Pierogi wyjmować szumówką na talerz. Następnie rozkładać pojedynczo na talerzu, by się nie poprzyklejały.
  9. Podawać z cebulą zeszkloną na oleju.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.