Nawet się nie spostrzegłam, kiedy przyszło lato. A to oznacza pożegnanie sezonu na szparagi. Ostatnie w tym roku danie ze szparagami musiało być zatem wyjątkowe i pachnące. Połączenie z boczniakami i śmietanką okazało się przepyszne 😋 A do tego pięknie pachniało estragonem.
300 g makaronu typu rurki
6 zielonych szparagów
6 boczniaków
płaska łyżeczka suszonego estragonu
100 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
sól
pieprz
twardy ser dojrzewający
szczypior z dymki
- Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
- Końcówki szparagów obrać ze skórki. Szparagi pokroić w coraz większe kawałki. Ich główki pozostawić w całości.
- Boczniki pokroić w paski.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim szparagi i boczniaki.
- Gdy szparagi zmiękną dodać suszony estragon, a potem śmietankę.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelnię dodać odcedzony makaron.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Danie podawać po oprószeniu tartym serem. Posypać niewielką ilością szczypioru z dymki.
-----
Podobne:
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :) Było pysznie :)
Usuń