Strony

poniedziałek, 28 lipca 2025

Bezglutenowa pieczeń z cukinii, soczewicy i gryki

Pomysł na tą bezglutenową, kolorową pieczeń chodził za mną od kilku dni. Specjalnie dzień wcześniej ugotowałam więcej kaszy gryczanej do obiadu, by została potem do wykorzystania. Nie ma w niej ani kaszy manny, a ni bułki tartej, a mimo to pieczeń dobrze się kroi i nie rozsypuje. Jajka z gryką i masło robią swoje. Pieczeń pachnie fantastycznie i smakuje wybornie.




Składniki:
średnia cukinia
250 ml pomarańczowej soczewicy
200 ml ugotowanej kaszy gryczanej
duża cebula
pół czerwonej papryki
2 jajka
3 liście natki pietruszki
chili
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
płaska łyżeczka mielonego kminku
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz

  1. Soczewicę dobrze wypłukać i gotować w 400 ml wody do zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach do durszlaka.
  3. Posypać cukinię płaską łyżeczką soli, wymieszać i zostawić do odciekania płynu.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na lekko złoty kolor na oleju z masłem. Smażyć na palniku o małej mocy. To ma być powolne smażenie, by cebula pozostała słodka.
  5. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia.
  6. Nastawić piekarnik na 220℃.
  7. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Kaszę gryczaną i jajka zmiksować w malakserze.
  9. Do dużej miski dodać odciśniętą cukinię, soczewicę, kminek, paprykę w proszku, cebulę z papryką i tłuszczem z patelni, rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.
  10. Teraz dodać grykę z jajkami. Delikatnie wymieszać, starając się nie stracić puszystości ubitych jajek.
  11. Całość doprawić solą i pieprzem.
  12. Masę wyłożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
  13. Wstawić do piekarnika. Piec 15 minut w 220℃, a potem obniżyć temperaturę do 200℃ i piec jeszcze 35 minut.
  14. Wyjąć keksówkę z pieczenią na kratkę. Gdy pieczeń ostygnie, wyjąć ją z keksówki na kratkę i usunąć papier.
  15. Przechowywać w lodówce.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.