W tym roku postanowiłam zrobić nieco inną wersję sosu pomidorowo-paprykowego. Zajmuje mniej czasu i przygotowuje się z mniejszym wysiłkiem, bo nie trzeba godzinami odparowywać pomidorów. Smak jest bogatszy. Konsystencja oczywiście zależy od odmian pomidorów - ja wykorzystałam mięsiste odmiany Kmicic i Frodo. Podstawą mojego sosu są papryki i pomidory, a reszta dodatków zależy od upodobań smakowych. Np. do jednej z partii (bo ten sos robiłam na kilka rzutów) dodałam kilka małych bakłażanów. Sos sprawdziłam jako bazę do pizzy i makaronu - rewelacja 😋
7 papryk
2 cebule
pełna blacha połówek pomidorów
główka czosnku
gałązka rozmarynu
olej
sól
pieprz
- Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
- Cebule obrać i pokroić na połówki.
- Czosnek rozdzielić na ząbki i obrać.
- Nastawić piekarnik na 220℃, włączyć termoobieg.
- Pomidory pokroić na połówki i usunąć z nich stwardniałe piętki.
- Na jedną blachę wylać kilka łyżek oleju. Obtoczyć w nim dokładnie połówki papryk i cebul.
- Na drugiej blasze ułożyć połówki pomidorów, ząbki czosnku i igiełki rozmarynu. Skropić olejem.
- Włożyć obie blachy do piekarnika. Pomidory wyżej.
- Piec warzywa 30 minut, w trakcie otworzyć 2 razy drzwiczki, by pozbyć się pary.
- Wyjąć z piekarnika pomidory. Papryki zostawić jeszcze 5 minut w wyłączonym piekarniku i przy zamkniętych drzwiczkach. Potem wyjąć, by warzywa ostygły.
- Łyżeczką wybrać miąższ z pomidorów, zostawiając go na blasze tam, gdzie znajdują się przypieczenia, by potem zgarnąć ich smak.
- Papryki obrać ze skórki.
- Wszystkie warzywa zblendować z rozmarynem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pulpę warzywną przełożyć do słoików. Zakręcić je.
- Pasteryzować 20 minut (na dno garnka położyć ściereczkę; ustawić na niej słoiki; zalać wodą; doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut).
- Wyjąć słoiki na kartkę i pozwolić, by powoli stygły.
- Przechowywać w zimnej piwnicy.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.