Strony

niedziela, 11 października 2015

Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami

Nie jadłam kaszy manny od wieków. Podejrzewam, że miałam jej dość z czasów dzieciństwa, kiedy musiałam ją jadać lub wypijać codziennie z mlekiem przez kilka lat. W wakacje Bratowa poczęstowała mnie ciastem wykonanym z tej kaszy. Było bardzo smaczne, ale brakowało mi w nim jakiegoś świeżego smaku, np. owoców.  Skoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić je do tego deseru. Manna przypomniała dzieciństwo, ale jakże przyjemniej jadło się ją w tym wydaniu :)




Składniki:


ok. 10 śliwek
300 ml kaszy manny
litr mleka
150 ml cukru
200 g masła
3 płaskie łyżki kakao
łyżeczka kawy mielonej
ewentualnie: wafel suchy

Polewa
60 g czekolady 99%
łyżeczka cukru waniliowego
2-3 łyżki gęstej śmietany



  1. Rozgrzać patelnię.
  2. Śliwki przepołowić i usunąć pestki.
  3. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut, by się skarmelizowały.
  4. Odwrócić śliwki i podgrzewać jeszcze ok. 3 min.
  5. Zestawić patelnię z palnika i odstawić śliwki do ostygnięcia.
  6. Keksówkę i jej brzegi wyłożyć folią spożywczą.
  7. Ułożyć suchy wafel dopasowany do dna.
  8. W dwóch rondlach umieścić po 0,5 litra mleka, 150 ml kaszy manny, 75 ml cukru i 100 g masła.
  9. Do jednego z rondli dodać kakao.
  10. Gotować mannę do miękkości, czyli do zgęstnienia kaszy. Pamiętać o mieszaniu, by nie zrobiły się krupy. Kasza powinna się łatwo mieszać, nie może będzie zbyt gęsta. Jeśli będziecie gotować kasze równolegle, wcześniej zdjąć z palnika rondel z ciemną kaszą.
  11. Białą gorącą kaszę wyłożyć do keksówki. Wyrównać.
  12. Na białej warstwie ułożyć karmelizowane śliwki miąższem do dołu. Nie układać ich zbyt gęsto, bo deser się rozwarstwi.
  13. Na śliwki wyłożyć ciemną masę. Wyrównać wierzch.
  14. Ułożyć na wierzchu wafel dopasowany do rozmiarów deseru.
  15. Odstawić keksówkę na ok. kwadrans.
  16. W tym czasie roztopić na parze czekoladę z cukrem waniliowym.
  17. Dodać śmietanę. Trzymać na parze do momentu dokładnego wymieszania czekolady ze śmietaną.
  18. Na keksówkę położyć deskę, odwrócić foremkę i wyjąć deser. Usunąć folię (nie wyrzucać, przyda się jeszcze).
  19. Na wierzchnim waflu rozsmarować czekoladę.
  20. Zostawić deser do zastygnięcia czekoladowej polewy, a potem przykryć folią, by ścianki deseru się nie zsychały.
  21. Kroić deser ostrym nożem po ok. 2 godzinach.


Czas na śliwki
Czas na śliwkiJesienne słodkości!







4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.