To na pozór szalone połączenie wypadło niezwykle smacznie. Po dzisiejszym pracowitym dniu (kilka godzin w firmie i generalne porządki w mieszkaniu) postanowiłam dokonać fuzji kuchni hiszpańskiej i francuskiej :)
Składniki:
kilka młodych listków mizuny, musztardowca, endywii lub innych sałat
ok. 10 plasterków chorizo
pół melona
pół sera brie
oliwa truflowa
gruba sól
- Z melona pozbyć się pestek (wydłubać łyżką).
- Obrać owoc ze skóry.
- Pokroić w kostkę.
- W podobną kostkę pokroić ser brie. Rozłożyć na melonie.
- Rozrzucić plasterki chorizo na melonie.
- Dorzucić listki sałat.
- Skropić całość oliwą i posypać solą.
-----------
Podobne:
Sałata z melonem i camembertem |
Owocowo-wytrawna sałatka z mango |
Sałata z melonem i pstrągiem |
Zaskakujące połączenie! Jestem strasznie ciekawa smaku... Lubie takie odważne przepisy, gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńWyszło słodko-ostro. Jeśli lubisz smak dojrzałego i soczystego melona oraz chorizo (miałam dość ostre), powinno Ci posmakować. Wzięłam brie z oliwkami, więc doszedł jeszcze lekko gorzki smak oliwek.Mi bardzo (!) smakowało. Polecam :)
Usuń