Królicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie zamieniłam na polski cydr.
Składniki:
noga pieczonego królika
100 ml cydru
8 kasztanów jadalnych
kilka liści sałaty
- Kasztany naciąć na krzyż i wrzucić na blachę.
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Królika włożyć do rondla razem z sosem z pieczenia. Dolać cydr.
- Podgrzać mięso do odparowania alkoholu.
- Obrać kasztany z łupin, gdy są jeszcze ciepłe (wtedy najłatwiej je wyjąć) za pomocą sztywnego noża np. obiadowego od kompletu.
- Podawać królika z kasztanami, odrobiną sosu i sałatą.
Resztę kasztanów wykorzystam wkrótce ;)
-----------
Podobne:
Królik z sosem z całych pieczarek |
Królik z marchewką |
Pieczony królik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.