Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na moim blogu 😋 Połączenie śliwek, kokosa i soku z cytryny okazuje się naprawdę genialne.
Składniki:
Ciasto
szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3 łyżki wiórków kokosowych
120 g zimnego masła
jajko
2 żółtka
Masa kokosowa
250 ml gęstej śmietany
100 ml cukru + 2 łyżki
150 g wiórków kokosowych
cytryna
2 białka
łyżka mąki ziemniaczanej
ok. pół kilograma śliwek
- Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki.
- Do rondelka przełożyć śmietanę, dodać 100 ml cukru.
- Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać.
- Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika.
- Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła.
- Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko.
- Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto.
- W foremce (27 x 18 x 3 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto (jest na tyle miękkie, że można to zrobić palcami), formując przy brzegach wyższe ranty.
- Białka z dwoma łyżkami cukru ubić na sztywną masę.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
- Do masy kokosowej dodać czubatą łychę piany z białek. Wymieszać.
- Dodać resztę piany i dobrze wymieszać.
- Masę kokosową przełożyć na ciasto.
- Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
- Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40minut.
----------
Podobne:
Podobne:
Kruche ciasto z nadzieniem |
Wegańskie ciasto ze śliwkami |
Rustykalna tarta ze śliwkami |
Mniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej :) Polecam :)
Usuń