Strony

sobota, 10 października 2015

Ciasto kokosowo-śliwkowe

Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na moim blogu 😋 Połączenie śliwek, kokosa i soku z cytryny okazuje się naprawdę genialne.




Składniki:

Ciasto
szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3 łyżki wiórków kokosowych
120 g zimnego masła
jajko
2 żółtka

Masa kokosowa
250 ml gęstej śmietany
100 ml cukru + 2 łyżki
150 g wiórków kokosowych
cytryna
2 białka
łyżka mąki ziemniaczanej

ok. pół kilograma śliwek


  1. Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki.
  2. Do rondelka przełożyć śmietanę, dodać 100 ml cukru.
  3. Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać.
  4. Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika.
  5. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła.
  6. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko.
  7. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto.
  8. W foremce (27 x 18 x 3 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto (jest na tyle miękkie, że można to zrobić palcami), formując przy brzegach wyższe ranty.
  9. Białka z dwoma łyżkami cukru ubić na sztywną masę.
  10. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  11. Do masy kokosowej dodać czubatą łychę piany z białek. Wymieszać.
  12. Dodać resztę piany i dobrze wymieszać.
  13. Masę kokosową przełożyć na ciasto.
  14. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
  15. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40minut.








2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.