Sezon na śliwki powoli się kończy. Na szczęście na bazarku nadal mogę je kupić u "pana Jabłuszko" :) I tak te Jego skrzynki skojarzyły mi się z polską tradycyjną wsią lub posiłkami zjadanymi na dworze, że postanowiłam upiec najłatwiejsze i chyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli.
Składniki:
250 g mąki pszennej
ok. 125 g zimnej margaryny (pół kostki)
zimne jajko
czubata łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 75 dag śliwek
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
cukier puder do posypania
- Mąkę wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia.
- Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki.
- Szybko zarobić gładkie ciasto.
- Włożyć ciasto do zamrażarki.
- W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki i usunąć pestki.
- Do śliwek dodać kardamon i cynamon. Wymieszać.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozwałkować na ok. 1 cm grubości, formując koło (nie trzeba się zanadto starać).
- Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blachę, rozwijając je z wałka.
- Na środek ciasta wyłożyć śliwki. Rozłożyć je w miarę równomiernie.
- Brzegi ciasto zagiąć do środka tak, aby śliwki się nie zsuwały i tak, by śliwki znalazły się pod ciastem na krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach).
- Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C.
- Podawać lekko schłodzone i posypane cukrem pudrem.
-----------
Podobne:
Wegańskie ciasto ze śliwkami |
Sernik z rosą |
Kruche ciasto z nadzieniem |
~Wygląda pysznie i pewnie samkuje tak samo :))) Nazwa juz sama mi się spodobała ;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna :)
Usuń