Tę pastę pamiętam z kanapek, które jadałam w poprzedniej firmie. Jest wyrazista w smaku i idealna na jesień, gdy rzodkwi pod dostatkiem.
Składniki:
wędzona makrela
biała rzodkiew, np. odmiany Sopel Lodu
3-4 łyżki dobrej oliwy
- Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy skrzelach. Ości jest tam mniej i łatwo odchodzą razem z kręgosłupem.
- Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
- Połączyć makrelę z rzodkwią.
- Wymieszać, stopniowo dolewając oliwę.
Podawać na chlebie, np. na wodzie z ogórków kiszonych, z dodatkiem chili, pomidorów, natki pietruszki itp.
-----------
Podobne:
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim |
Pasta jajeczna z porami |
Sałata z makrelą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.