Przy okazji akcji "Marnacja - STOP" zobaczyłam zdjęcie chleba upieczonego na kwasie z ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych, gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę!
Składniki:
500 g mąki pszennej typu chlebowego
saszetka (7 g) suszonych drożdży
ok. 350 ml wody z ogórków, ewentualnie dolać wodę
łyżeczka cukru
ziarna do posypania (np. siemię lniane)
- Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem.
- Mieszać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę z ogórków. Nie trzeba tego ciasta dobrze wyrabiać. Będzie miało mokrą konsystencję, więc nie powinniście mieć problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :)
- Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny.
- Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posypać ziarnami (u mnie siemię lniane) i odstawić na ok. pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Zaraz po upieczeniu pozbyć się papieru.
- Odstawić chleb do ostygnięcia.
- Kroić, gdy ostygnie.
Chleb pachnie mocno ogórkowo. Do tego stopnia, że gdy jecie kanapkę z nim, ludzie myślą, że macie wewnątrz kiszone ogórki ;)
-----------
Podobne:
Chleb marchewkowy na zakwasie |
Chleb z dynią i chili |
Chleb toskański |
Przepis jest bardzo fajny:) Muszę przyznać, że nie lubię piec chlebów na drożdżach, ale ten jest wyjątkowy. Ja wierzch chleba posypałam kminkiem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - smak i zapach jest wyjątkowy. Kminek to świetny dodatek do chleba.
UsuńChyba obie bardziej lubimy piec na zakwasie ;)
Bardzo się cieszę, że trafiłam na pani bloga - co rusz odkrywam ciekawe przepisy! na taki chlebek nigdy nie wpadłam...
OdpowiedzUsuńcieszę się i zapraszam do odwiedzania 😊
Usuń