To danie przyrządzałam nie tylko z myślą o obiedzie, ale również o zapakowaniu go do odgrzania w pracy. Użyłam do niego różnych części rydzów, w tym trzonki pozostałe z usmażonych kapeluszy podanych na surówce z fenkułu.
Składniki:
ok. 300 g świeżych rydzów
cebula
natka pietruszki (3 gałązki)
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
olej do smażenia
- Rydze pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań).
- Rydze opłukać na sicie i obgotować ok. kwadransa. Wsypać łyżeczkę soli, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszyć wtedy moc palnika.
- Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rydze (uwaga! będzie pryskać). Obsmażyć, by wzmocnić ich aromat.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do grzybów.
- Gdy cebula się zeszklić, dodać śmietanę.
- Całość podgrzać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia.
- Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać.
----------
Podobne:
Sałatka z pieczarek |
Rydze na surówce z fenkułu |
Penne z pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.