Sezon na śliwki wkrótce się skończy, więc warto przygotować deser na bazie tych wartościowych owoców, zanim ich zabranie. Polecam upiec je pod bezglutenową, jaglaną kruszonką. Ten deser przygotowuje się szybko i małym nakładem pracy. Ciacho świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu 😋
180 g mąki jaglanej
100 g masła
80 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
śliwki
3 łyżeczki brązowego cukru
- Wszystkie składniki wyrobić na grudkową masę.
- Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Formę (użyłam ceramicznej, ale może być szklana) obsypać brązowym cukrem. Na nim ułożyć połówki śliwek miąższem do dołu.
- Całość posypać kruszonką wyjętą z lodówki.
- Wstawić do zimnego piekarnika.
- Włączyć go na 220°C i piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.