piątek, 9 października 2015

Rustykalna tarta ze śliwkami

Sezon na śliwki powoli się kończy. Na szczęście na bazarku nadal mogę je kupić u "pana Jabłuszko" :) I tak te Jego skrzynki skojarzyły mi się z polską tradycyjną wsią lub posiłkami zjadanymi na dworze, że postanowiłam upiec najłatwiejsze i chyba najprostsze ciasto świata, czyli tartę. W dodatku w rustykalnym wydaniu (galette), więc szybko i bez zbędnych ceregieli.


 

Składniki:


250 g mąki pszennej
ok. 125 g zimnej margaryny (pół kostki)
zimne jajko
czubata łyżeczka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

ok. 75 dag śliwek
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
cukier puder do posypania



  1. Mąkę wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki.
  3. Szybko zarobić gładkie ciasto.
  4. Włożyć ciasto do zamrażarki.
  5. W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki i usunąć pestki.
  6. Do śliwek dodać kardamon i cynamon. Wymieszać.
  7. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozwałkować na ok. 1 cm grubości, formując koło (nie trzeba się zanadto starać).
  9. Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blachę, rozwijając je z wałka.
  10. Na środek ciasta wyłożyć śliwki. Rozłożyć je w miarę równomiernie.
  11. Brzegi ciasto zagiąć do środka tak, aby śliwki się nie zsuwały i tak, by śliwki znalazły się pod ciastem na krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach).
  12. Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C.
  13. Podawać lekko schłodzone i posypane cukrem pudrem.
To ciasto świetnie pasuje do jedzenia na dworze, ale pogoda nie zachęca :(



-----------
Podobne:

Wegańskie ciasto ze śliwkami
Sernik z rosą
Kruche ciasto z nadzieniem

 

Czas na śliwki
Czas na śliwkiJesienne słodkości!


Francja od kuchni - konkurs!




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.