piątek, 9 października 2015

Sałata z melonem i wędzonym pstrągiem

W tunelu wciąż dojrzewają melony i wiążą się ogórki posiane przez Mamę w sierpniu. Na dworze chłodno, choć Słońce mocno operuje. Dzisiejsza pogoda skojarzyła mi się z pewnym wędzeniem sprzed lat właśnie w takich warunkach - twarze wystawione do Słońca, ale wszyscy mocno okutani z powodu zimna. Robiąc zakupy, postanowiłam poszukać czegoś wędzonego na dzisiejszy posiłek i znalazłam sklepową nowość - wędzonego pstrąga tęczowego. Z połączenia smaków wyszło coś naprawdę pysznego.


 

Składniki:



dwie garści mieszanki mizuny, musztardowca i rukoli (może być jakakolwiek sałata)
kilka liści bazylii (u mnie odmiana bordowa) 
60 g wędzonego pstrąga
pół melona
2 ogórki gruntowe
jalapeno
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
szczypta grubej soli


  1. Na mieszankę sałat wyłożyć ogórki pokrojone w plastry, melona pokrojonego w kostkę, rozdrobnionego w palcach wędzonego pstrąga, rozdrobnione chili.
  2. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posypać solą.
      I gotowe :)

-----------
Podobne:

Sałata z melonem i camembertem
Owocowo-wytrawna sałatka z mango
Sałata z makrelą i pomidorkami


Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.