wtorek, 6 października 2015

Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami

Zdarza się Wam wrócić wieczorem z pracy i mieć ochotę na coś słodkiego? U mnie niestety w okresie jesienno-zimowym zdarza się nie mieć takiej ochoty ;) Wczoraj chyba wyczułam spadek temperatury, bo po zjedzeniu obiadokolacji zakasałam rękawy, by przygotować słodko-kwaskowate muffiny.




Składniki (na 24 muffiny):



200 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
czubata łyżeczka (lub dwie) cynamonu
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kostka (250 g) masła lub margaryny
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki maślanki
100 g startej dyni
100 g startego jabłka
ewentualnie: 24 łyżeczki kwaskowej marmolady (u mnie z pigwowców



  1. Wymieszać suche składniki (poza cukrem).
  2. W dużej misce zmiksować masło z jajkami i cukrem.
  3. Do masy dolać maślankę. Ponownie zmiksować.
  4. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły.
  5. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką.
  6. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny.
  7. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady.
  8. Dopełnić foremki resztą ciasta.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny.
Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim ostudzeniu.


    -----------
    Podobne:

    Pasteis de nata
    Muffiny z jeżynami
    Muffiny piernikowe




    Jabłko z cynamonem 2015Jesienne słodkości!Jesienne Superfoods

    Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.