W mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i tacy, którzy sięgają po mięso dopiero w niedzielę po Rezurekcjach) wyciągają z lodówki wędliny. Do tego czasu jednak trzeba coś jeść. A że jest to okres typowo jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne potrawy z nimi związane. Oto jedna z nich:
Składniki:
1 kg pieczarek
7 jajek
puszka groszku konserwowego (może być mrożony)
2 pory (w sumie ok. 30 cm)
4 łyżki majonezu
kopiasta łyżka pieprzu ziołowego
sól
- Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki. Obgotować w osolonej wodzie (od momentu zagotowania gotować ok. 15-20 minut). Odcedzić. Odstawić do wystygnięcia.
- Ugotować na twardo jajka. Zalać zimną wodą i odstawić do schłodzenia.
- Pory opłukać, przekroić wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut.
- Jajka pokroić w kostkę.
- Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą.
- Odstawić do przegryzienia się na ok. godzinę.
-----
Podobne:
brzmi apetycznie,trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńnaprawdę polecam tę sałatkę
UsuńBardzo fajny przepis napewno go wyprobuje
OdpowiedzUsuńW moim domu ta sałatka króluje od lat; polecam :)
UsuńJest bardzo smaczna ale ja dodaje kukurydzę zamiast groszku no bliscy nie tolerują 😊 ale salatka bardzo smaczna godna polecenia.
OdpowiedzUsuńznam wielu ludzi, którzy nie lubią groszku :) wtedy kukurydza rzeczywiście dobrze się sprawdza
Usuń