Co zrobić z wytłoczynami owocowymi zostającymi np. po wyciśnięciu soków? Mnie zawsze żal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję inne świeże owoce i przygotowuję dżem. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję.
Składniki:
wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek
pół kilograma truskawek
2 duże garści malin
ok. pół kilograma cukru
Owoce wrzucić do garnka i zagotować pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu, bo pod wpływem ciężaru owoce mogą przywrzeć do dna garnka.
Zdjąć pokrywkę i gotować ok. kwadransa.
Drugiego dnia zagotować owoce i pogotować je przynajmniej kwadrans, mieszając od czasu do czasu.
Trzeciego dnia zagotować owoce i wsypać cukier. Trzeba pamiętać o mieszaniu! Gotować ok. pół godziny. Zrobić próbę łyżeczki*. Po spróbowaniu (pamiętajcie, by nie oblizywać łyżki, którą mieszacie dżem) można ewentualnie dosłodzić dżem ;)
*Próba łyżeczki:
- Nałożyć ciut dżemu na łyżeczkę. Poczekać, aż trochę się przestudzi.
- Przechylić łyżeczkę. Jeśli dżem nie spływa łatwo, jest gotowy do wkładania do słoików.
Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych
------------
Podobne:
Naturalny dżem truskawkowy |
Konfitura z czerwonej cebuli |
Likier truskawkowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.