piątek, 24 lipca 2015

Domowy dżem porzeczkowo-truskawkowy

Co zrobić z wytłoczynami owocowymi zostającymi np. po wyciśnięciu soków? Mnie zawsze żal ot tak po prostu je wyrzucać. Dlatego do wytłoczyn z jednych owoców dodaję inne świeże owoce i przygotowuję dżem. Oto jedna z propozycji z wykorzystaniem wytłoczyn z czarnych porzeczek. To owoce, które mają sporo pektyn, więc dżem łatwo przybierze gęstą konsystencję.




Składniki:


wytłoczyny z ok. 3 kg czarnych porzeczek
pół kilograma truskawek
2 duże garści malin
ok. pół kilograma cukru


Owoce wrzucić do garnka i zagotować pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu, bo pod wpływem ciężaru owoce mogą przywrzeć do dna garnka.
Zdjąć pokrywkę i gotować ok. kwadransa.

Drugiego dnia zagotować owoce i pogotować je przynajmniej kwadrans, mieszając od czasu do czasu.

Trzeciego dnia zagotować owoce i wsypać cukier. Trzeba pamiętać o mieszaniu! Gotować ok. pół godziny. Zrobić próbę łyżeczki*. Po spróbowaniu (pamiętajcie, by nie oblizywać łyżki, którą mieszacie dżem) można ewentualnie dosłodzić dżem ;)

*Próba łyżeczki:
  1. Nałożyć ciut dżemu na łyżeczkę. Poczekać, aż trochę się przestudzi.
  2. Przechylić łyżeczkę. Jeśli dżem nie spływa łatwo, jest gotowy do wkładania do słoików.
Gorący dżem włożyć do czystych i suchych słoików. Zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Mi z tej proporcji wyszło 14 słoiczków musztardowych


Letnie owoce













------------
Podobne:

Naturalny dżem truskawkowy
Konfitura z czerwonej cebuli
Likier truskawkowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.