Papryk Ci u mnie dostatek, a rozsmakowałam się w pieczonych i faszerowanych. Dziś zatem kolejna (trzecia odsłona) powstała przy okazji przeglądu lodówki. Magiczny składnik w postaci pasty tahini wyczarował danie, do którego będę wracać :) Co za smak!!! 😊
Składniki (na porcję):
3 papryki
mały mięsisty pomidor
pół chili
ok. 5 cm łodygi selera naciowego
3 gałązki natki pietruszki
dymka
3 łyżeczki pasty tahini
sól
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki kozieradki
olej
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać łyżkę oleju na papier.
- Papryki umyć. Odkroić im górę (kapelusz) i trochę dołu, by mogły pionowo stać i się nie przewracały. Kapelusze zostawić do przykrycia, doły pokroić na drobno i wykorzystać w farszu.
- Ze środka papryk usunąć, np. łyżeczką, gniazda nasienne.
- Obtoczyć papryki w oleju i ustawić na papierze.
- Usunąć obieraczką włókna z selera naciowego.
- W misce przygotować farsz, czyli wymieszać rozdrobnione: chili, pomidor, seler naciowy, pietruszkę naciową i dymkę z przyprawami.
- Faszerować papryki przygotowaną masą.
- Na górę każdej z nich wyłożyć po płaskiej łyżeczce tahiny.
- Ewentualnie przykryć papryki kapeluszami.Tym razem tego nie zrobiłam.
- Piec papryki ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C. Można to też zrobić na grillu, ale najpierw nafaszerowane papryki zamknąć w folii aluminiowej, a przez ostatni kwadrans piec na grillowej kratce.
- Zjadać gorące np. z pomidorkami koktajlowymi.
Uwaga!
Zanim przygotujecie to danie, upewnijcie się, że Wasi goście nie są uczuleni na sezam.
---------
Podobne:
Papryki z warzywami i amarantusem |
Papryki z warzywami i pęczakiem |
Placki jaglano-ziemniaczane z farszem |
Pyszne papryczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak faszerowanej papryki pieczonej. Co jest lepsze w takim daniu? Smak papryki, czy smak farszu? Ja nie umiem odpowiedzieć :))
Zawsze, jak jem, papryki faszerowane, to rytualnie i odruchowo mówię: Jakie to jest pyszne :)
Poproszę jedną. Już wysłałam kuriera :)
Mam to samo z określeniem, co lepsze :)
UsuńKurier w drodze? To muszę przygotować na nowo papryki ;)
takie faszerowane warzywa potrafią być naprawdę warzywne i oczywiście pełne smaku!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Ja je uwielbiam, a papryki w szczególności. Polecam :)
UsuńO konkursie czytałam. Nie dam już rady zrobić dobrych zdjęć w plenerze :(
Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię tahinę...
OdpowiedzUsuńA faszerowane papryki, to danie w sam na letnie dni...
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
:)
Usuń