Strony

sobota, 19 września 2015

Knedle ze śliwkami

Ciemnych śliwek na bazarze bez liku. Aż dziwne, że na drzewach u mnie tyle ich, co kot napłakał. A gdy już się jakiejś człowiek dopatrzy, okazuje się, że zajął ją ktoś inny i zawadiacko sobie merda ciałkiem w środku ;) Chciał, nie chciał - trzeba mu ją odstąpić. Na szczęście mój ulubiony sprzedawca na bazarku, pan Jabłuszko, ma przepyszne węgierki, które kupuję każdego dnia po kilka kilogramów z myślą o bieżącym spożyciu i przetworowaniu. O przetworach będzie wkrótce, a dziś przepis na knedle. Nie może ich zabraknąć w polskiej kuchni, choć w wersji wytrawnej są potrawą charakterystyczną dla Niemiec (niem. Knödl), którzy robią je - jak to Niemcy - z mięsem. Ślązacy przejęli pomysł i zrobili po swojemu - ze śliwkami, których u nas dostatek. Z czasem danie rozniosło się po całej Polsce i zaczęło być robione z przeróżnymi owocami. Ja dziś tradycyjnie - ze śliwkami węgierkami.





Dodam, że ciasto na knedle robiłam według sposobu, który podała na swoim blogu Pani Kowalska. Sprawdziło się wyśmienicie. Dziękuję Pani :)


Składniki (na dwie porcje):


200 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
jajko
4 śliwki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki cukru





  1. Ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę.
  2. Śliwki podzielić na połówki. 
  3. Nastawić wodę na gotowanie knedli.
  4. Zmielone ziemniaki uformować w półkulę.
  5. Podzielić ją na ćwiartki.
  6. Wyjąć jedną ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką ziemniaczaną.
  7. Wyjąć drugą ćwiartkę ziemniaków i uzupełnić mąką pszenną.
  8. Wbić jajko.
  9. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić krótko, ale dokładnie.
  10. Ciasto uformować w zgrabny wałek.
  11. Pokroić wałek na części. W moim przypadku 8.
  12. Każdą z części rozpłaszczyć. Ułożyć na niej połówkę śliwki i skleić.
  13. Wrzucić knedle na wrzątek. Można go posolić, ale nie trzeba, jeśli ziemniaki były wcześniej solone.
  14. Knedle zamieszać.
  15. Gotować. Od momentu wypłynięcia knedli na wierzch gotować jeszcze ok. 5minut.
  16. W czasie gotowania knedli przygotować śmietanę, czyli wymieszać ją z cukrem w szklance tak, by cukier się rozpuścił, a śmietana była puszysta.
  17. Odcedzone knedle podawać ze śmietaną.


Smakowało do ostatniego kęsa ;) Szkoda, że ziemniaków tak mało zostało...


------------
Podobne:

Kotlety ziemniaczano-jaglane
Kopytka dyniowe z sosem borowikowym
Kluski śląskie



Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015Marnacja - STOPCzas na śliwki






Wegetariański obiad V3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem MnogimKuchnia krajów słowiańskich 2015





4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.