Strony

niedziela, 29 listopada 2015

Caldo verde - portugalska zielona zupa

Tę zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega. Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć liście ma płaskie jak kapusta brukselska.  W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.




Składniki:



cebula
olej
1 l gorącej wody
kawałek selera korzeniowego
2 marchewki
pietruszka
liść laurowy
4 ziemniaki 
100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską)
sól
pieprz

ewentualnie: ząbek czosnku i ok. 50g chorizo lub portugalska chouriço - dla smaku

  1. Obrać warzywa.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej.
  3. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić.
  4. Wyjąć cebulę.
  5. Do garnka wlać gorącą wodę.
  6. Wrzucić do garnka marchew, pietruszkę, seler i liść laurowy. Pogotować do miękkości warzyw.
  7. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  8. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.
  9. Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie.
  10. Wrzucić cebulę oraz pokrojony jarmuż lub kapustę (bez zgrubiałych części). Pogotować ok. 3 minut.
  11. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka.
  12. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
  13. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek.


W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy.

--------
Podobne:

Zupa ze słodkiej kapusty
Orientalny krem z dyni
Kapusta z grochem



Cavolo nero/ czarna kapusta/ kapusta toskańska

Cavolo nero - przymrozki nie są jej straszne




Jesień pełna warzywJesienne zupyKuchnia wegetariańska i wegańska
Menu dla przyszłej mamy




Zupa na jesień - edycja 2Zimowy ObiadZimowy obiad wege

3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś w wersji z chorizo. Bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro spróbuję resztę zupy z chorizo właśnie. W lipcu na pewno jadłam bez niej, ale podejrzewam, że była gotowana na mięsku jakimś.

      Usuń
  2. Dziękuję za udział w moich akcjach :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.