W weekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)
Składniki:
Sos grzybowy
ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre)
2 suszone podgrzybki
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
100 g sera z niebieską pleśnią
sól
łyżka oleju
- Grzyby pokroić w kawałki.
- Opłukać je lub dobrze oczyścić. Gąski/pecłonki trzeba wcześniej namoczyć, żeby piach można z nich było skutecznie usunąć.
- Na rozgrzany olej wrzucić grzyby.
- Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby puszczą jej sporo, szczególnie wówczas, gdy będziemy je wcześniej płukać wodą.
- W tym czasie obrać cebulę i czosnek, a potem pokroić je w kostkę.
- Dorzucić cebulę i czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić.
- Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię.
- Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy.
- Podgrzewać aż ser się roztopi.
Kluski (na ok. 22 kluski)
250 ml kaszy jaglanej
600 ml wody
300 g obranej dyni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
gałka muszkatołowa
- Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Woda po ostatnim płukaniu powinna być przezroczysta.
- Zalać kaszę 600 ml wody i nastawić, by się gotowała.
- Dorzucić dynię pokrojoną na drobno.
- Gotować kaszę razem z dynią do odparowania wody.
- Przykryć kaszę z dynią przykrywką. Odstawić do lekkiego schłodzenia.
- Nastawić wodę na ugotowanie klusek.
- Kaszę z dynią zmiksować na papkę w malakserze.
- Przełożyć masę do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
- Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek.
- Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno.
------
Podobne:
Kopytka dyniowe z sosem |
Pasztet jaglano-grzybowy |
Knedle ze śliwkami |
Bardzo smaczne kluseczki !!!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję :)
Usuń250 ml kaszy to jest ile gram?
OdpowiedzUsuńok. 200 gramów
UsuńW przypadku gotowania kaszy jaglanej trzeba zwrócić uwagę na stosunek zajmowanej objętości kaszy do płynu, w którym będziemy ją gotować.