poniedziałek, 9 listopada 2015

Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym

W weekend w kuchni panowała u mnie prawdziwa jesień. Trzeba było wziąć się za dynię, bo w piwnicy wciąż jej dużo i szkoda by się zmarnowała. Połączyłam ją z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, uformowałam jak kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :) 


 

Składniki:



Sos grzybowy
ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre)
2 suszone podgrzybki
cebula
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
100 g sera z niebieską pleśnią
sól
łyżka oleju

  1. Grzyby pokroić w kawałki.
  2. Opłukać je lub dobrze oczyścić. Gąski/pecłonki trzeba wcześniej namoczyć, żeby piach można z nich było skutecznie usunąć.
  3. Na rozgrzany olej wrzucić grzyby.
  4. Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby puszczą jej sporo, szczególnie wówczas, gdy będziemy je wcześniej płukać wodą.
  5. W tym czasie obrać cebulę i czosnek, a potem pokroić je w kostkę.
  6. Dorzucić cebulę i czosnek na patelnię, gdy woda z grzybów odparuje. Zeszklić.
  7. Ser rozdrobnić i wrzucić na patelnię.
  8. Dolać ok. 150 ml wody i dorzucić przyprawy.
  9. Podgrzewać aż ser się roztopi.

Kluski (na ok. 22 kluski)
250 ml kaszy jaglanej
600 ml wody
300 g obranej dyni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
gałka muszkatołowa

  1. Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Woda po ostatnim płukaniu powinna być przezroczysta.
  2. Zalać kaszę 600 ml wody i nastawić, by się gotowała.
  3. Dorzucić dynię pokrojoną na drobno.
  4. Gotować kaszę razem z dynią do odparowania wody.
  5. Przykryć kaszę z dynią przykrywką. Odstawić do lekkiego schłodzenia.
  6. Nastawić wodę na ugotowanie klusek.
  7. Kaszę z dynią zmiksować na papkę w malakserze.
  8. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
  9. Formować kluski mokrymi rękoma i wrzucać na osolony wrzątek.
  10. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.



Na kluski wyłożyć grzyby z sosem. Posypać np. rozdrobnionym jalapeno.


------
Podobne:

Kopytka dyniowe z sosem
Pasztet jaglano-grzybowy
Knedle ze śliwkami


Na grzyby 2015(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocyKasza niejedno ma imię i oblicze



Kuchnia wegetariańska i wegańska


4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne kluseczki !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. 250 ml kaszy to jest ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 200 gramów
      W przypadku gotowania kaszy jaglanej trzeba zwrócić uwagę na stosunek zajmowanej objętości kaszy do płynu, w którym będziemy ją gotować.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.