To szybka i łatwa surówka idealna do obiadu. Radicchio, jak i inne cykorie, ze względu na swoją naturalną gorycz przydają się od czasu do czasu naszej wątrobie. Przygotowywałam ostatnio tę surówkę z myślą o podaniu z nią królika pieczonego na maśle klarowanym.
Surówka:
radicchio (czerwona cykoria; u mnie odmiany di treviso)
jabłko
łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy
- Radicchio pokroić w paski szerokości ok. centymetra.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Tuż przed podaniem całość polać oliwą, a następnie octem jabłkowym. Wymieszać.
cenne rady:
- Wszystkie cykorie (w tym radicchio) należy przechowywać w ciemnym miejscu. W przeciwnym razie staje się jeszcze bardziej gorzkie.
- Płukanie radicchio wodą powoduje zwiększenie jej goryczy. Lepiej zatem usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe przetrzeć ręcznikiem z ewentualnego piachu lub ziemi.
-------
Podobne:
Surówka z fenkułu i radicchio |
Sałatka z mango i cykorii |
Surówka z selera i jabłka |
mmm wygląda całkiem smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję :)
Usuń