Kilka miesięcy temu prezentowałam tu ryżową sałatkę z kurczakiem, którą można zamówić w różnych chińskich jadłodajniach. Tym razem proponuję jej bardziej warzywne wydanie.
Składniki:
ok. 500 g kapusty pekińskiej
podwójna pierś kurczaka
puszka kukurydzy
puszka ananasa
4-6 łyżek majonezu
łyżeczka kozieradki
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz czarny
łyżeczka soli + ewentualnie więcej
łyżka sosu sojowego
3 łyżki oleju
- Kurczaka pokroić w kostkę.
- Polać olejem i sosem sojowym, doprawić przyprawami.
- Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Jeśli pomijamy marynowanie mięsa, polecam dodać więcej kozieradki.
- Przerzucić kurczaka z przyprawami na patelnię i usmażyć.
- Przełożyć kawałki do salaterki.
- Kapustę pekińską poszatkować na drobno. Dodać do kurczaka.
- Kukurydzę odcedzić i dodać do kurczaka.
- Plastry ananasa pokroić na kawałki. Dodać do salaterki.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
-----
Podobne:
Ryżowa sałatka z kurczakiem |
Sałata z szynką, mozzarellą i brzoskwinią |
Kurczak z chorizo i ananasem |
sałatka super, pytanie tylko czy na śniadanie dla dziecka?
OdpowiedzUsuńU nas zjadają aż się uszy trzęsą ;) Za dziećmi nie nadążysz ;)
UsuńWitam w akcji sałatki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń