To zdecydowanie moja ulubiona zupa dyniowa. Oryginalny przepis pochodzi z programu "Kuchenna jazda" Michała Janiszewskiego. Program i przepis były mocno krytykowane na forum kanału nadającego "Kuchenną jazdą". Może dlatego, że zawiera pewne niedociągnięcia. Ale jeśli ktoś oglądał program lub gotuje, poradzi sobie z nim. Mnie przypadł bardzo do gustu i nie wyobrażam sobie jesieni bez tej zupy. Może i Wy spróbujecie?
Składniki:
0,6 kg obranej dyni
300 ml mleka kokosowego
200 ml wody, którą płuczemy puszkę z mlekiem
2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 cebula
szczypta szafranu
2 gwiazdki anyżu
łyżka oleju do smażenia
mielony kardamon
sól
płatki migdałowe lub pestki dyni
- Dynię pokroić w małą kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Z papryczek chili wyjmujemy pestki.
- Na lekko rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać pokrojoną dynię.
- Podsmażyć i zalać mlekiem kokosowym oraz wodą z płukania puszki.
- Dodać anyż i szafran.
- Gotować ok. kwadransa, by dynia zmiękła.
- Gdy całość trochę przestygnie, wyjąć anyż i całość zmiksować.
- Doprawić zupę kardamonem i solą, doprawiamy miodem i solą.
- Ewentualnie podgrzać przed podaniem.
- Podawać udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi lub pestkami dyni.
-----
Podobne:
Pieczona dynia z sosem śliwkowym |
Gulasz z ciecierzycy |
Krem z zielonych warzyw |
krem z dyni to mój numer 1 wśród zup!
OdpowiedzUsuńU mnie też wysoko :)
UsuńBardzo fajny przepis. Ostatnio szukałam przypraw, które komponowałyby się z dynią. Teraz już mam gotową odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Autora przepisu i swoim :)
UsuńDziękuję za udział w moich akcjach :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń