Strony

środa, 6 stycznia 2016

Złociste pieczone ziemniaki z kminkiem

Na dziś zaplanowałam leniwe popołudnie, więc i obiad przygotowałam małym nakładem pracy. Kminek to jedna z moich bardziej ulubionych przypraw. Lubię ją od dzieciństwa, od pierwszego żołnierskiego sucharka z tymi aromatycznymi ziarenkami :) Ze względu na właściwości (poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom) nasiona kminku polecane są do dań obciążających żołądek: do posiłków tłustych, ciężkostrawnych oraz smażonych. Kminek ma też zastosowanie w zabiegach służących urodzie, ponieważ wspomaga leczenie stanów grzybiczych lub bakteryjnych skóry, łuszczycy i wyprysków.



Składniki (na 1 porcję):



3-4 ziemniaki obrane ze skóry
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki nasion kminku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne w proszku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki soli


  1. Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy.
  2. Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania.
  3. Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami.
  4. Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy.
  5. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić.
  6. Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki).

 

------
Inne dania z kminkiem:

Wytrawna sałatka owocowa z mango
Warzywne samosy
Chleb wileński ze śliwką

banner przepis miesiaca

Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości po pieczeniu na pokrywie - nie umyłam ich, by nie zniszczyć skutku obecnej pogody.


 

2 komentarze:

  1. Pyszności! Uwielbiam takie ziemniaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, są pyszne i bardzo uniwersalne. Każdy może do nich dodać swoje ulubione przyprawy.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.