Mój balkonowy majeranek rozszalał się na całego :) Co jakiś czas ścinam pędy, które mają zamiar zakwitnąć. Związuję sznurkiem i suszę w ciemnym miejscu. Zimą się przydadzą. Teraz natomiast korzystam ze świeżych listków, które mają w sobie dużo charakterystycznego aromatu. Listki dodałam do masy na placki ziemniaczane - miodzio :)
Składniki:
ok. kilograma większych młodych ziemniaków
4 gałązki świeżego majeranku
2 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
cebula
łyżeczka soli
pieprz mielony
olej do smażenia
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce ręcznie lub malakserem.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Do ziemniaków dodać listki oberwane z gałązek majeranku, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki mąki pszennej (na razie tyle; z czasem ziemniaki puszczą sok i wtedy - po ok. dwóch partiach placków - dodać resztę), sól, pieprz, jajka i pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Włączyć pochłaniacz lub okap. To ważne na tym etapie przygotowywania, by zapach smażenia nie rozszedł się po mieszkaniu.
- Na patelni rozgrzać olej. Od razu trzeba wlać go więcej. Wtedy placki nie będą zbyt tłuste. Dolewanie oleju co jakiś czas powoduje obniżenie temperatury oleju na patelni i jego wsiąkanie w placki.
- Na rozgrzany olej wykładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej o formować w płaskie placki.
- Smażyć z obu stron po 2 razy na złoty kolor.
- Podawać placki z jogurtem, śmietaną lub surówką (u mnie z młodą kapustą).
-----
Podobne:
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą |
Placki wielowarzywne |
Placki ziemniaczano-cukiniowe |
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńIdealny, letni obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł dodawania ziół.
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Któż nie lubi placków ziemniaczanych? ;)
UsuńA zioła przemycam, by urozmaicić smak i młodszych z nimi zapoznawać.