Strony

wtorek, 4 października 2016

Ciastka "Żabie mordki" z Sielca

Te kruche ciastka wyglądają dość śmiesznie i przyciągają nie tylko dziecięcy wzrok. Jeśli znudziła Wam się klasyczna szarlotka (np. według Ewy Wachowicz), polecam wykonanie tych ciastek. Dzięki dodatkowi śmietany ciasto dłużej zachowuje świeżość i wydaje się bardziej delikatne w smaku.

Przepis pochodzi z broszurki "Opoczyńskie jadło" wydanej przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno.



Składniki (na ok. 30 ciastek):


0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
jajko
200 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić ciasta)
ok. szklanki śmietany
2 niewielkie jabłka z kolorową skórką

  1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach.
  3. Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy.
  4. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło.
  5. W tym czasie umyć jabłka, podzielić je na ćwiartki, potem na ósemki, a potem na plastry.
  6. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
  7. Szerokim kubkiem wykrawać w cieście krążki.
  8. Na połowie każdego krążka położyć plaster jabłka skórką na zewnątrz i przykryć drugą połową krążka, zlepiając boki ciastka.
  9. Tak uzyskane żabie mordki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piec w temperaturze 200 stopni C. (pieczenie góra-dół) przez 30 minut (drugą turę 25 minut).




-----
Podobne:

Pasteis de nata
Kanelbullar
Wiatraczki ze śliwkami

Kuchnia krajów słowiańskich 2016

Piecz - tak od podstaw



6 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają, od razu mi weselej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności! Szkoda, że trzeba wałkować i wygniatać, na moje ręce odpada... a już myślałam że uda się zrobić...
    Tylko nie rozumiem pkt 5 - jajka podzielić na ćwiartki i plastry?? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety trzeba rozwałkować :(
      Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd - oczywiście chodzi o jabłka ;) Poprawiłam.

      Usuń
    2. To właśnie dla mnie przeszkoda nie do przejścia...
      Ja muszę mieć takie mikserowane... :)
      Tak myślałam, ale zabawa przy czytaniu przednia :) Korektor czuwa! :D

      Usuń
    3. :(
      Jak to dobrze, że są jeszcze osoby, które czytają i wyłapują takie błędy ;) Dziękuję raz jeszcze :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.