Pleśniak to chyba moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto. Dlatego mam do niego szczególny sentyment. Z biegiem lat dopracowałam przepis do swoich preferencji smakowych i piekę je z różnymi dodatkami. Dziś podałam ze śliwkami, które rano znalazłam jeszcze w sprzedaży na miejscowym bazarze.
Składniki (na blachę 24 cm x28 cm):
500 g mąki pszennej
1 g soli
9 g proszku do pieczenia (kopiasta łyżeczka)
14 g cukru waniliowego
200 g zimnego masła
6 jajek z lodówki
łyżka kakao
8 łyżeczek cukru
ok. 600 g śliwek
- Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
- Do składników ciasta dodać 5 żółtek i całe jajko. 5 białek wybić do osobnej miski.
- Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta.
- Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę ciasta rozdzielić na połowy. Do jednej połówki dodać kakao i wyrobić marmurkowe ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
- Jasną połówkę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy na ciasto. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć ciasto do spodu formy. Wstawić do lodówki.
- Piekarnik włączyć na 175 stopni.
- Śliwki podzielić na połówki i usunąć z nich pestki.
- Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo cukier. Ponownie zmiksować na sztywną pianę.
- Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście.
- Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie.
- Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką.
- Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę równomiernie.
- Piec ok. 55 minut na programie pieczenie góra/dół.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy na kratkę. Gdy lekko przestygnie, usunąć papier do pieczenia.
-----
Podobne:
Cytrynowy jagienik z pigwą |
Ciasto z jabłkami według E. Wachowicz |
Ciasto z makiem i śliwkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.