Strony

sobota, 22 października 2016

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak to chyba moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto. Dlatego mam do niego szczególny sentyment. Z biegiem lat dopracowałam przepis do swoich preferencji smakowych i piekę je z różnymi dodatkami. Dziś podałam ze śliwkami, które rano znalazłam jeszcze w sprzedaży na miejscowym bazarze.




Składniki (na blachę 24 cm x28 cm):


500 g mąki pszennej
1 g soli
9 g proszku do pieczenia (kopiasta łyżeczka)
14 g cukru waniliowego
200 g zimnego masła
6 jajek z lodówki
łyżka kakao
8 łyżeczek cukru
ok. 600 g śliwek

  1.  Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  3. Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników.
  4. Do składników ciasta dodać 5 żółtek i całe jajko. 5 białek wybić do osobnej miski.
  5. Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta.
  6. Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę ciasta rozdzielić na połowy. Do jednej połówki dodać kakao i wyrobić marmurkowe ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki.
  7. Jasną połówkę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy na ciasto. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć ciasto do spodu formy. Wstawić do lodówki.
  8. Piekarnik włączyć na 175 stopni.
  9. Śliwki podzielić na połówki i usunąć z nich pestki.
  10. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo cukier. Ponownie zmiksować na sztywną pianę.
  11. Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście.
  12. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie.
  13. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką.
  14. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę równomiernie.
  15. Piec ok. 55 minut na programie pieczenie góra/dół.
  16. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy na kratkę. Gdy lekko przestygnie, usunąć papier do pieczenia.







-----
Podobne:

Cytrynowy jagienik z pigwą
Ciasto z jabłkami według E. Wachowicz
Ciasto z makiem i śliwkami




Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównejPiecz - tak od podstawŚliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej


Andrzejkowa uczta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.