Akcja nr 30 (12 V - 10 VI 2018)
"Danie pachnące ziołami - wiosna 2018"
Serdecznie zapraszam do udziału w piątej edycji
ziołowej akcji kulinarnej
Wiosną świeże zioła mają niesamowity kolor i aromat. Dzięki temu wzbogacają smak, zapach i wygląd naszych potraw oraz sprawiają, że są one dla nas zdrowsze. Dlatego po raz kolejny zapraszam do udziału w akcji, której głównymi bohaterami są zioła.
Zgłaszajcie przepisy na dania i napoje, w których wykorzystujecie
zioła wieloletnie lub jednoroczne.
Akceptowane będą wszelkie przepisy, w których zastosujecie
zioła oraz
uzasadnicie ich wykorzystanie, pisząc o ich właściwościach. Dla ułatwienia podaję wykaz popularnych ziół stosowanych w kuchni:
anyż, bazylia, bez czarny, bratek, czarnuszka, cząber, czosnek niedźwiedzi, estragon, fenkuł, fiołek trójbarwny, głóg, gorczyca biała, imbir, jałowiec, kardamon, kmin, kminek, kocanka włoska, kolendra, koper, kurkuma, lawenda, lebiodka, lipa, liść laurowy, lubczyk, macierzanka, majeranek, melisa, mięta, miodunka, ogórecznik, oregano, ostropest, pokrzywa, rozmaryn, dzika róża, rukiew, rumianek, ruta, stewia, szałwia, trybuła, tymianek, ziele angielskie.
Warunki akcji (muszą być
spełnione wszystkie, by przepis został zaakceptowany w akcji):