Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
poniedziałek, 29 czerwca 2020
czwartek, 25 czerwca 2020
Najszybsze ciasto kakaowe z truskawkami
Znacie to uczucie, że nagle nachodzi Was zachcianka na domowe ciasto i nic poza tym ciastem nie jest w stanie zaspokoić tej ochoty? A może doświadczyliście kiedyś nagłego zapowiedzenia się gości? W takich sytuacjach uratować nas może sprawdzony przepis na szybkie w wykonaniu ciasto, ze składników, które zazwyczaj w każdym domu są. Ja wykorzystuję wtedy poniższy przepis, którym podzieliła się ze mną znajoma (Jadwigo - dziękuję 😊; trochę go zmieniłam, ale nadal pamiętam, że to od Ciebie) i z którego korzystam od wielu lat. To najszybsze ciasto (podkreślam, że chodzi o ciasto, a nie o deser), jakie znam, w dodatku bez jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego, więc sprawdzi się jako poczęstunek dla wegan czy ludzi z nietolerancją na laktozy. Na pierwszy rzut oka wydaje się być podobne wizualnie do brownie. Jest jednak znacznie bardziej delikatne.
Składniki (na keksówkę (29 x 10 x 6) cm):
wtorek, 23 czerwca 2020
Miotły - przekąska imprezowa
W polskiej tradycji z początkiem lata wiąże się wiele obyczajów. W najkrótszą noc w roku, czyli w 2020 r. z 20 na 21 czerwca, przypada tzw. noc kupały. Z kolei dziś, w wigilię św. Jana, czyli z 23 na 24 czerwca, wypada noc świętojańska. Mam wrażenie, że w Polsce odżywa dawna tradycja formowania i puszczania wianków, skakania nad ogniem, wróżenia sobie przyszłości itp. W czasie pierwszej letniej pełni z kolei (najbliższa 5 lipca) na Łysej Górze miały się zbierać czarownice i być może niektórzy dostrzegą w tę noc kobiety w zwiewnych szatach i z rozwianymi włosami zmierzającymi na sabat w kierunku Gór Świętokrzyskich. Gdyby którejś z nas zabrakło miotły, spieszę z pomysłem na jej wykonanie 😉
Składniki:
niedziela, 21 czerwca 2020
Pasta z fasoli i suszonych śliwek
Po zrezygnowaniu z jedzenia mięsa nie mam potrzeby szukania mięsnych zamienników i nie nazywam swoich potraw nazwami zarezerwowanymi dla potraw mięsnych. Jednak trudno w przypadku dzisiejszej pasty, którą zrobiłam za namową B. (dziękuję 😊) , oprzeć się wrażeniu, że w miseczce podano dolną warstwę smalcu, czyli same skwarki. Zapraszam zatem na pastę z fasoli i suszonych śliwek, czyli wegański smalec.
Składniki:
sobota, 20 czerwca 2020
"Strach, który powraca" Magdy Stachuli - przedpremierowo
Bardzo dziękuję Wydawnictwu Znak Literanova za możliwość przeczytania książki "Strach, który powraca", którą napisała Magda Stachula 😊. To moje pierwsze spotkanie z twórczością pisarki i na pewno nie ostatnie 😊. Ten thriller psychologiczny będzie miał swoją premierę 1 lipca. A ja już dziś zapraszam do poznania mojej recenzji książki, kontynuacji "Idealnej", która szybko stała się bestsellerem. Książce "Strach, który powraca" wróżę podobny sukces.
wtorek, 16 czerwca 2020
Kiszone rzodkiewki
Rzodkiewki to rośliny krótkiego dnia, więc dobrze rosną wiosną i jesienią. To ostatni zatem dzwonek, by nastawiać je do kiszenia wiosną. Po czterech dniach od nastawienia według opisanego niżej sposobu otrzymujemy nadal chrupkie rzodkiewki o złagodzonym ich ostrym smaku. Niestety w ciągu tego czasu rzodkiewki tracą swój kolor, a wtedy widać ich wszystkie niedoskonałości na skórce. Mimo wyglądu warto je przyrządzić, by pochrupać sobie z kanapką 😊 Czerwiec to ostatni dzwonek, by się cieszyć tym wyjątkowym smakiem, zanim przyjdzie lato i skupimy się na ogórkach małosolnych.
Składniki (na słoik wielkości 800 ml):
poniedziałek, 15 czerwca 2020
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Czerwiec to dla mnie miesiąc truskawek i jaśminu, a po św. Janie również jagód. Póki co tkwię w truskawkowym szale i mając nareszcie trochę wolnego czasu upiekłam drożdżówki z truskawkami i kruszonką.Wyszły puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz i wilgotne od wypływające soku z truskawek. Pachną tak obłędnie, że trudno koło nich przejść obojętnie.
Składniki (na 10 bułek):
niedziela, 14 czerwca 2020
"Pacjentka" Alexa Michaelidesa
"Pacjentka", której autorem jest Cypryjski pisarz Alex Michaelides, została książką roku 2019 portalu LubimyCzytać.pl. Wypowiedzieli się o niej tacy pisarze jak: Lee Child czy A. I. Finn. To rodzaj thrillera psychologicznego, o którym dowiedziałam się przypadkiem od znajomej (M.Z. - pozdrawiam 😊).
sobota, 13 czerwca 2020
Kluski na parze z truskawkami
Kluski na parze w Polsce mają przeróżne nazwy: pampuchy, parowce, parowańce, parzaki czy buchty (nie mylić z czeskimi bułeczkami o tej samej nazwie). Nazywamy je różnie, ale łączy je jedno - to ciasto drożdżowe gotowane na parze uformowane w spłaszczoną od spodu kulę, po ugotowaniu puszyste i sprężyste. Mogą być podawane na przeróżne słodkie i wytrawne sposoby. Ja po pierwszym zbiorze truskawek postanowiłam wykorzystać je jako nadzienie do tych klusek. Pampuchy można ugotować w naczyniu do gotowania na parze lub na gazie zawiązanej na szerokim garnku.
Składniki (na 9 klusek, bo mam naczynie, które mieści 3):
piątek, 12 czerwca 2020
"Sto dni bez słońca" Wita Szostaka
Jak można przeczytać na okładce książki "Sto dni bez słońca", której autorem jest Wit Szostak, jest to "zjadliwa akademicka satyra" na środowisko akademickie. O tej książce usłyszałam kiedyś przy okazji pewnego studium przypadku i postanowiłam ją przeczytać. S. - dziękuję za pożyczenie 😊
czwartek, 11 czerwca 2020
Makaron z wiosennymi dodatkami
Początek czerwca w ogrodzie oznacza wiele półproduktów do wykorzystania w kuchni. Należy do nich botwinka (czerwone buraki trzeba przerywać, by zawiązały potem korzenie spichrzowe słusznej wielkości) i szparagi. Ta pierwsza dodaje daniu ciekawego koloru, ta druga - smaku. Obie są źródłem cennych witamin i minerałów. Do tego boczniaki z własnej uprawy zapewniające smak umami. Niebo w gębie 😋
Składniki (na 3 porcje):
wtorek, 9 czerwca 2020
Młoda kapusta smażona w panierce
Pojawienie się młodej kapusty sprawia, że można poeksperymentować. I dziś zapraszam na kawałek smażonej kapusty w panierce. Porcja jest na tyle duża, że nie potrzeba już tutaj ziemniaków i wystarczy surówka. Sama kapusta jest bardzo aromatyczna od ziół i oblepiona pyszną i chrupiącą panierką.
Składniki:
piątek, 5 czerwca 2020
Drożdżowe z rabarbarem à la toskańska schiacciata
W ubiegłym tygodniu na swojej stronie Weganon przypomniał toskańską schiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto z owocami przystało. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale za to bardzo aromatyczne 😋
Składniki:
poniedziałek, 1 czerwca 2020
Blok miodowo-kokosowy na czekoladzie
Smak kokosa należy do moich ulubionych i z okazji Dnia Dziecka postanowiłam przygotować deser na z dominującą nutą kokosową. Dzieci z kolei zostały usatysfakcjonowane dodatkiem czekolady. Słodziwem w tym deserze jest miód, którego zostało mi jeszcze trochę z poprzedniego sezonu i najwyższy czas go wykorzystać, skoro pojawia się świeży, tegoroczny 😋😊🐝🐝🐝
Składniki: