Ciężkie, razowe chleby na zakwasie należą do moich ulubionych. Ciasto na nie potrzebuje trochę więcej czasu na wyrastanie. Ostatnio zaopatrzyłam się w przeróżne mąki i rozpoczynam eksperymentowanie z nimi. Na pierwszy rzut poszła mąka z samopszy, czyli mąka z reliktowej odmiany pszenicy o twardej łusce bogatej w fosfor, żelazo, wapń, cynk, czy mangan. Zawiera cenne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego aminokwasy, niewytwarzane przez człowieka: fenyloalaninę, tyrozynę oraz izoleucynę. Do chleba dodałam inne dodatki, przez co chleb uzyskał ciężką strukturę, ale też ciekawy, lekko gorzki smak zrównoważony dodatkiem żurawiny.
250 g pełnoziarnistej mąki z samopszy (10 g białka/100g produktu)
30 g mąki z konopi (35 g białka/100g produktu)
210 mąki orkiszowej typ 630 (15 g białka/100g produktu)
12 g mąki z migdałów (24 g białka/100g produktu)
70 g zakwasu (u mnie orkiszowy)
9 g soli
250 g + 80 g wody
garść suszonych żurawin
- W misce wymieszać wszystkie mąki i zakwas.
- Dodać 250 g wody. Wymieszać i odstawić na kwadrans do autolizy.
- Do ciasta dodać sól, żurawinę i 80 g wody. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 godzin lub na noc.
- Gdy ciasto lekko wyrośnie, uformować w kulę. Ułożyć ją na papierze do pieczenia, a następnie w okrągłym naczyniu. Odstawić pod przykryciem na 1,5 - 2 godziny.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni C. razem z formą, w której będzie pieczony chleb.
- Ciasto razem z papierem do pieczenia delikatnie i ostrożnie umieścić w gorącej formie. Ponacinać ciasto według uznania.
- Chleb piec najpierw 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 30 minut.
- Pozbyć się papieru do pieczenia i odstawić chleb na kratkę do studzenia.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.