Ciepłe brzoskwinie lubię bardziej od świeżych. Dlatego do kawki przygotowałam ciastka z tymi soczystymi i słodkimi owocami w kształcie rożków czy - jak kto woli - becików. Dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, ciacha świetnie smakuję, zachowują odpowiednią wilgotność i nie kruszą się.
0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
jajko
200 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić ciasta)
3-5 łyżek gęstego jogurtu
6 brzoskwiń paraguayo
małe jajko do posmarowania
- Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrami.
- Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło w palcach.
- Stopniowo dodawać jogurt i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Odłożyć ciasto do lodówki, by nieco odpoczęło.
- W tym czasie brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić je na cząstki.
- Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować każdą z nich na blacie posypanym mąką na prostokąty o grubości ok. 3-5 mm.
- Prostokąty pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm.
- Wzdłuż przekątnej każdego kwadratu położyć dwie cząstki brzoskwini. Prawy i lewy wierzchołek zlepić nad brzoskwiniami, by powstał rożek/becik.
- Tak uzyskane rożki układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w temperaturze 200 stopni C (pieczenie góra-dół) przez 17 minut.
-----
Podobne:
Super rozwiązanie z tym jogurtem, a rożki bardzo smaczne:) Zresztą z brzoskwinią nie mogło być inaczej:) No i dodatkowy plus, że mojemu dziecku też smakują:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy ja dobrze rozumiem, że przepis został przez Was wypróbowany?