Strony

czwartek, 12 sierpnia 2021

Sos pomidorowo-paprykowy z ziołami

Niedawny wypad do Zagłębia Paprykowego poskutkował zakupem pokaźnych ilości papryki. W tunelu pomidory też dojrzewają, jakby nadrabiały zaległości z chłodnego maja i czerwca 😍 Urlop zbliża się nieubłaganie ku końcowi, wiec czas na zaopatrzenie piwnicy. Tym razem zapraszam na przepis na sos, którego nie trzeba będzie w żaden sposób doprawiać. Ma pełnić rolę gotowca, który się tylko podgrzeje, dorzuci do niego makaron i posypie twardym serem.




Składniki (na 3 litry sosu):
2,5 kg mięsistych pomidorów (np. Bawole Serce, Basinga, Kmicic, Frodo)
7 papryk
2 chili
cebula
łyżeczka białej gorczycy
główka czosnku
gałązka selera
gałązka szałwii
2 gałązki estragonu
2 gałązki oregano
3 liście natki pietruszki
6 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu
łyżka cukru
łyżka soli
150 ml octu 10%
3 łyżki oleju

  1. Papryki opłukać i osuszyć. Każdą z nich obtoczyć w oleju i ułożyć na blasze. 
  2. Blachę z paprykami wstawić do piekarnika włączonego na 200 stopni i piec 30 minut. Wyłączyć piekarnik, a papryki pozostawić w nim na jeszcze ok. 15 minut. 
  3. Blachę z paprykami wyjąć i odstawić do ostygnięcia. 
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z gorczycą.
  5. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek. Usunąć z nich szypułki i podzielić na kawałki. Wrzucić do garnka z cebulą. 
  6. Z papryk usunąć skórki i gniazda nasienne.
  7. Do pomidorów dodać ziele angielskie, pieprz, papryki i sos, który z nich wycieka. Dorzucić też zioła, natkę pietruszki i selera.
  8. Całość podgrzewać na palniku o średniej mocy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn z warzyw zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować bez pokrywki do rozgotowania pomidorów.
  9. Wyłączyć palnik i odstawić całość do ostygnięcia. 
  10. Wyjąć zioła, seler i natkę.
  11. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. 
  12. Do sosu dodać sól, cukier i ocet. Ponownie zagotować, zmniejszyć moc palnika i odparowywać do uzyskania żądanej konsystencji. Pamiętać o mieszaniu od czasu do czasu! 
  13. Ciepły lub zimny (nie gorący) sos przelać do słoików. Zakręcić i pasteryzować, czyli: 
  14. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę. Ustawić na niej słoiki. Do garnka wlać wodę, która powinna sięgać do szyjek słoików. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, by woda tylko perkotała i gotować ok. 15 minut. 
  15. Słoiki ostrożnie wyjąć z garnka na kartkę. Odstawić do powolnego stygnięcia, a potem umieścić w piwnicy lub na półce w dolnej szafce.




-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.