W ten świąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche podawana jest do herbaty, czasem zastępuje codzienne pieczywo, świetnie smakuje z prawdziwym masłem lub dodatkiem polskich konfitur.
450 g mąki typu 650
20 g drożdży
70 ml ciepłego mleka
50 g cukru
płaska łyżeczka soli
140 g miękkiego masła w kawałkach
3 jajka
60 g czekolady
- Odmierzyć potrzebne składniki.
- Mąkę przesiać (napowietrzenie mąki na brioche jest ważne) do dużej miski.
- W środku mąki zrobić dołek. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę ciepłego mleka. Wymieszać zaczyn i odstawić do wyrośnięcia drożdży.
- Rozbełtać jajka.
- Czekoladę posiekać na kawałki.
- Gdy drożdże się namnożą, do miski dodać rozbełtane jajka, sól, cukier, masło i resztę mleka. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać kawałki czekolady i wyrabiać ciasto dalej, by czekolada równomiernie rozłożyła się w całej masie.
- Ciasto uformować w kulę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto delikatnie wyrobić, by je odgazować.
- Uformować w wałek i włożyć do keksówki.
- Formę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Keksówkę z ciastem wstawić do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C, piec 15 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180 stopni C. i piec jeszcze 20 minut.
- Brioche wyjąć na kratkę, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostudzenia.
- Podawać pokrojoną w pajdy z dodatkiem masła lub konfitur.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.