niedziela, 24 września 2017

Fantazyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem dyniowo-pigwowym

Ciasto drożdżowe idealnie pasuje na codzienny i niedzielny stół. Ostatnio zaczęłam eksperymentować z formą jego podania i dzisiejsza propozycja jest jednym z takich eksperymentów. Jest nie tylko smaczna, aromatyczna i puszysta, ale również efektowna. Z pewnością zachwyci wyglądem.




Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

Nadzienie
0,5 kg dyni (np. odmiany Hokkaido)
0,9 kg pigwowców
0,5-0,6 kg cukru

Ciasto
50 g drożdży
100 ml wrzątku
120 ml zimnego mleka
80 g masła
0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania
120 g cukru + łyżeczka
15 g cukru waniliowego
szczypta soli
duże jajko
małe jajko (do posmarowania)
łyżka nasion sezamu
dwie łyżki oleju do smażenia

  1. Z pigwowców usunąć pestki.
  2. Dynię pokroić na kawałki.
  3. Dynię i pigwowce wrzucić do garnka. Wlać ok. 50 ml gorącej wody. Przykryć i zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości dyni i pigwowców.
  4. Zmiksować np. ręcznym blenderem na gładką masę.
  5. Dodać cukier, wymieszać i pogotować na palniku o małej mocy do odparowania nadmiaru płynu. Do drożdżówki zużyje się tylko część tego nadzienia. Resztę (gorącą) można włożyć do słoików.
  6. Masło stopić w garnku.
  7. Mleko połączyć z wrzątkiem, wkruszyć drożdże, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży.
  8. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą.
  9. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane jajko i stopione masło. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto.
  10. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  11. Tortownicę wysmarować dokładnie olejem.
  12. Ciasto podzielić na dwie części. 
  13. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm na blacie podsypanym mąką.
  14. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawać krążki.
  15. Na krążki wykładać po 1/4 łyżeczki nadzienia. Krążki składać na pół, a potem składać i układać gęsto w tortownicy (patrz - zdjęcie).
  16. Resztki ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować i wykrawać z niego krążki.
  17. Drożdżówkę odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut.
  18. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
  19. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut.



Z ciasta, które nie zmieściło mi się do tortownicy, zrobiłam kilka bułek-róż.






Warzywa dyniowate 2017



2 komentarze:

  1. Doprawdy oryginalny kołacz drożdżowy, aż ślinka cieknie! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji kulinarnej :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o ten efekt cieknącej ślinki na sam widok ciasta mi chodziło :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.