Patatas bravas to typowa hiszpańska przystawka, do której podaje się zazwyczaj mięsne danie główne. Przygotowując ją, ziemniaki kroi się w kostkę, a potem smaży lub piecze jak frytki. Tak przyrządzone ziemniaki podaje się z pikantnym sosem pomidorowym. Pomidory jednak w Hiszpanii mają okropny smak - są twarde i - o dziwo - brak w ich smaku słońca. Dlatego ja poprzestaję na samych ziemniakach i tak też jadłam patas bravas w Lloret de Mar czy Santiago de Compostela.
Składniki:
ziemniaki (ilość dowolna)
gruba sól morska
papryka wędzona w proszku
olej
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na blachę, polać olejem i wymieszać, by równomiernie pokryły się tłuszczem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. ok. pół godziny.
- Po upieczeniu ziemniaki posypać grubą solą i wędzoną papryką.
- Podawać samodzielnie lub polane ostrym sosem pomidorowym jako przekąska lub dodatek do obiadu.
Przy dzisiejszej szarudze przyjemnie jest powspominać hiszpańskie widoki:
W drodze przez Aragonię do Madrytu |
Plac przed katedrą w Santiago de Compostela - celem pielgrzymów podążających wzdłuż Camiño de Santiago |
Botafumeiro - olbrzyma kadzielnica w katedrze w Santiago de Compostela |
patatas bravas to jak sama nazwa wskazuje ziemniaczki (albo frytki) na ostro. Serwowane z ostrym sosem, a czasami z ostrym sosem i majonezem :)
OdpowiedzUsuńW różnych miejscach w Hiszpanii podawano nam z ostrym sosem pomidorowym, o czym napisałam we wstępie do wpisu.
Usuń