Wykorzystując wolny weekend i rozsądek, by pozostać w domu i nie przenosić dziwnego wirusa, który szaleje w naszej firmie, postanowiłam na najbliższe dni upiec bułki zamiast chleba. Ostatnio mam wielką ochotę na różnego rodzaju pestki i nasiona, więc do bułek dosypałam sporo pestek dyni, które sprawiły, że bułki stały się cięższe i zyskały więcej wartości.
Składniki (na 8 bułek):
500 g mąki chlebowej typ 650
4 g cukru
20 g drożdży
100 ml zimnego mleka
200 ml gorącej wody
8 g soli
10 g mąki z dyni
60 g pestek dyni
20 g miękkiego masła
- W kubku wymieszać mleko z wodą.
- Do miski wsypać mąkę. Na środku zrobić dołek.
- Do dołka dodać pokruszone drożdże i cukier, a następnie wlać połowę mleka z wodą. Wymieszać pośrodku mąki widelcem i odstawić do namnożenia drożdży.
- Gdy drożdże ruszą, dodać resztę mleka z wodą, mąkę z dyni, pestki dyni i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wlać resztę wody z mlekiem i wyrobić dokładnie ciasto.
- Do ciasta dodać masło w kawałkach i ponownie wyrobić.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
- Każdą z części uformować w kulkę i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulkę spłaszczyć.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania.
- W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni.
- Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec 20 minut.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.