Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
Strony
▼
poniedziałek, 31 lipca 2023
"Lekcje chemii" Bonnie Garmus
Na blogu kulinarnym nie może zabraknąć recenzji książki Bonnie Garmus pt. "Lekcje chemii" 😀 Jak by na to nie patrzeć, to gotowanie oznacza wykorzystanie wiązań jonowych, kowalencyjnych czy wodorowych oraz reakcji chemicznych czy procesów zachodzących pomiędzy różnymi związkami chemicznymi i substancjami 😀
"Wielka samotność" Kristin Hannah
Na urlopowy czas zaplanowałam sobie kilka wymagających książek. "Wielka samotność" jest jedną z nich. Książka często rzucała mi się w oczy ostatnimi czasy, więc w sumie sama wpadła mi w ręce 😉
piątek, 7 lipca 2023
Pieczeń z bobu i selera
Luźniejszy czas oznacza, że częściej odwiedzam bazarek, a potem więcej czasu spędzam w kuchni. Niedawno udało mi się kupić piękny bób. Jedną torebkę pochłonęłam od razu z solą i dobrym olejem rzepakowym. Drugą postanowiłam przeznaczyć na pieczeń. Bób połączyłam z selerem i różnymi ziołami, które nadały tej pieczeni wspaniałego zapachu i smaku. Pieczeń/pasztet nie rozsypuje się, łatwo się kroi. Można ją podawać na pieczywie w plastrach lub na nim rozsmarować.
Składniki:
środa, 5 lipca 2023
Chrupiące, panierowane róże kalafiora
W diecie wegetariańskiej chyba najbardziej wymagający jest czas przygotowywania posiłków. Dziś mam zatem przepis, który tego czasu nie wymaga zbyt dużo. W zamian mamy pyszny posiłek, którym nie pogardzi nawet mięsożerca, a dzieci będą ślinić się na sam widok.
Składniki (na 3-4 porcje):