Jesień wiąże się ze smakami, za którymi tęsknię miesiącami. Jednym z nich jest słodki smak świeżych fig. Zjadam je na surowo, ale najbardziej lubię z dodatkiem sera pleśniowego i dobrej wędliny. 20 minut w piekarniku i przekąska gotowa :)
Składniki:
świeże figi (przynajmniej 2 na osobę)
wędlina
ser z niebieską lub zieloną pleśnią (np. gorgonzola lub lazur)
olej
- Włączyć piekarnika na 200 stopni.
- Blachę polać odrobiną (naprawdę malutko) oleju.
- Z fig odciąć stwardniałą część ogonka.
- Przekroić figi na 4 części, ale tak, by pozostały złączone.
- Do środka fig włożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego
- Ułożyć figi na blasze.
- Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut.
- Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie.
A tak niedawno figi były zielone... Ale już wtedy kusiły ;)
-----------
Podobne:
Pomidory faszerowane ryżem |
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami |
Faszerowana cukinia |
na pewno smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuń